Verkoopt u uw huis begin januari 2015 en heeft u nog geen definitief energielabel? Wacht dan niet tot u een voorlopig energielabel heeft ontvangen. Regel het definitieve energielabel nu al zelf online. Zodat u bij de overdracht van de woning een definitief energielabel aan de nieuwe eigenaren kunt overhandigen.

Op tijd een definitief energielabel regelen

Bij de verkoop van uw woning is een energielabel (al sinds 1 januari 2008) verplicht. Heeft u nog geen energielabel? Dan ontvangt u in januari of februari 2015 een voorlopig energielabel. Dit voorlopige label kunt u zelf omzetten in een definitief label. Het definitieve label heeft u nodig bij de overdracht van uw woning.

Waarom een Energie Prestatie Advies (EPA)?

Vanaf 1 januari 2008 dient bij verhuur of verkoop van woning of bedrijfsgebouw een wettelijk voorgeschreven energielabel aanwezig te zijn.
De eigenaar van het gebouw moet bij elke nieuwe transactie een EPA-label kunnen tonen waarbij de koper of huurder van de woning of het gebouw op eenvoudige wijze het energieverbruik en de energiekosten kan vergelijken. Het label vermeldt de energie index en geeft aan welke verbetermaatregelen van belang zijn.

Wat wijzigt er in 2013 aan deze verplichting?

Vanaf 1 januari 2013 krijgt het energielabel voor woningen en gebouwen een nog belangrijker rol.
Nadat het nieuwe beleid is behandeld in de Tweede en Eerste Kamer gelden in 2013 de onderstaande regels.

Geen eigendomsoverdracht bij de notaris meer mogelijk zonder energielabel;
Huurders van woningen en utiliteitsgebouwen in de vrije sector hoeven 10% minder huur te betalen zolang de verhuurder geen energielabel overhandigd:

  • De EPC-berekening is niet meer toegestaan in de plaats van het label;
  • Bij verkoop of verhuur appartementen is ook een collectief label toegestaan op aanvraag van de VVE;
  • Alle gebouwen groter dan 500 vierkante meter (winkels/banken) waar veel publiek komt, moeten een label zichtbaar hebben.
EPA - advies